Friday 18 May 2012

Hur berätta om din diamant är en äkta diamant

Köpa ett fynd diamant kan vara mycket frestande när du börjar jämföra priserna på diamanter på din lokala smycken butiker. När det gäller att köpa en förlovningsring det kan bli stressigt. Du vill förmodligen den största och bästa diamant du har råd med på din budget, men eftersom de kan vara ganska dyrt du kan vara besviken för att hitta vad som faller inom din budget.

Risken för bedrägeri

Även om du betalar fullt pris hoppas du kommer att få en äkta diamant. Hur vet du säkert? Tyvärr finns det människor där ute som försöker göra snabba pengar genom att sälja falska diamanter.

Certifiering

Om du är en köper pärla ett sätt att vara säker på är genom att gå till en ansedd juvelerare. När du går till en ansedd guldsmed de kan förse dig med ett äkthetsintyg. Detta certifikat kommer att vara från en tredje part myndigheten om diamantgradering till exempel Gemological Institute of America, det ger detaljer av diamant lönegrad och från vad min det utvanns.

Om diamant var en gåva och du inte får ett äkthetsintyg med det finns det några andra sätt att berätta om det är en äkta diamant. Det bästa sättet att veta säkert är att ta det till en ansedd guldsmed att ha dem bedöma det.

Äkta Diamond Tester

Men om du vill försöka själv avgöra om det är en riktig diamant (kanske för skojs skull, innan den tas till vara bedömas), finns det några saker du kan göra. Först kanske du vill prova att ta en närmare titt på det. En av de viktigaste saker som gör en diamant så vacker är så det reflekterar ljus. Ibland kan ses med blotta ögat, om pärla har ett bra snitt. Men en pärla som inte är skuren och kommer inte att ge samma nivå av reflektion.

Du kanske också vill testa färgen på eftertanke. En riktig diamant kommer att ha en reflektion som är gråaktig i färgen, medan en falsk kommer att ha mer av en regnbågsfärgad reflektion.

Du kan prova dimman testet. Blås varm luft från munnen på pärla. Om dimman dröjer sig kvar kan det vara en bluff. Dimma skingras snabbt från en sann diamant.

Eller så kan du prova ultra testet violett ljus. Om du håller pärla under en UV-ljus och du ser en blå nyans är det sannolikt en riktig diamant. Men avsaknaden av den blå nyans betyder inte automatiskt att det är en bluff.

Tyvärr inget av dessa test är helt tillförlitliga eftersom varje pärla har sin egen unika egenskaper och karaktärsdrag. Det bästa sättet att veta säkert är att ha det bedömas.

Ta reda på om det är äkta är en sak, men att bestämma om det är en naturlig diamant eller en konstgjord diamant är ännu en sak. Eftersom man gjorde diamanter har samma egenskaper som naturliga diamanter det kan vara oerhört svårt att se skillnad, även för en gemologist.

1 comment:

  1. Jag har nått som ser ut som en väldigt liten kikare med en lysdeod på varje sida som belyser föremålet man ska kolla. Kan ni hjälpa mig. Jag behöer veta vad dessa kallas. roger hedlund Eggegrunds v 4 johanneshov 12156 stockholm.
    Mvh roger hedlund.

    ReplyDelete