Sunday 18 March 2012

På att tänka innan du köper

Av: Ira Allen

Nu när det är november, är det viktigt att gå rakt ut den andra och köpa så många semester / julklappar som du kan och inte har råd. Vänta inte för de stora Thanksgiving försäljning. Vänta inte för helgen. Inte ens vänta tills ni har läst resten av artikeln. Gå ut, höger detta ögonblick, och köpa saker! För om du inte köper saker, betyder det att du inte älska människor nog, och alla vet att du inte riktigt bryr sig om dem. Tror inte, bara köp! Trevlig helg!

Är du lite, eller mer än lite, trött på att särskild uppsättning meddelanden? Är du trött också att ha samma konversation varje år med säljare, om hur det verkar som om julhandeln kommer tidigare varje år? Eller att läsa reportage om intensiv shoppingupplevelser varje år i din lokala tidning? Om så är fallet, är den här artikeln för dig. Om inte, bra, sund jag nog som lite av en Grinchen.

Men är inte det lite roligt i sig? På något sätt blir trötthet konsumenten folderol som omger det är sportlov likställas med att vara en Grinchen. Nå, oroa dig inte, jag tänker inte stjäla julen. (Men var inte det moraliska i denna berättelse som julen inte handlar om presenter? Det är åtminstone hur berättelsen blir presenterade, men man kan undra om vi som konsumenter-tittare-läsare, skulle få det ganska så tillfredsställande om det i slutet, gjorde Grinchen inte föra tillbaka alla presenter.) Istället, jag vill bara be er att tänka ett ögonblick på att köpa saker. Inte om vilka saker du köper och för vem, men om processen att köpa saker själv.

Spendera tio eller femton minuter att egentligen tänka på semester gåva-köp: varför du gör det, när och så vidare. Om du känner dig hardcore, som faktiskt sitta ner och skriver om det. Och om du har problem med (eller även om du inte), försöker svara på några eller alla av följande frågor.

När du köper någon en gåva, Varför gör du det? Om du känner dig orolig att hitta rätt present, varför? Vad tror du kan inträffa om du får fel gåva? När tror köper du dina gåvor för semester? Varför då? Hur skulle det ändra din upplevelse av hela processen om du har köpt dina semester gåvor i juni? Varför inte du köpa presenter i Juni (om inte, naturligtvis, du gör)? Hur bestämmer ni vilka människor du kommer att köpa presenter till och som du kommer inte? Hur känns det när någon som du inte har gett något att köpa presenter till er? Varför? Hur reagerar du? Hur mycket pengar tycker du är lämpligt eller nödvändigt lägga på en present (tycker om olika kategorier: För en arbetskamrat, för din älskaren, för dina föräldrar etc.)? Varför? Vilka faktorer i ditt eget liv påverka hur mycket pengar du tycker bör användas för gåvor? Vad tror du skulle hända om du köpt några presenter alls? Vad tror du skulle hända om du köpt något, hur litet det, för varje enskild person du känner? Vad är din åsikt om hemgjorda presenter? Varför? Vilka faktorer i ditt eget liv kan ha påverkat detta perspektiv?

Som jag sa innan, så försöker jag inte att stjäla julen. Detta är inte en artikel som försöker få dig att inte köpa presenter till någon. Det är inte ens försöker få dig att klaga hos din lokala butikschefen om granen som är på väg upp i fönstret den 2 november. I själva verket är den här artikeln försöker inte få dig att göra någonting. Allt annat än tycker, alltså. Om funderar på att köpa presenter tar dig därefter är helt ditt företag. Men nu har jag gå, ska jag sitta ner och fundera på detta lite mer mig själv. Som tur är finns det en praktisk lista med frågor att hjälpa mig att göra så rätt att lämna.

No comments:

Post a Comment